Search This Blog

Saturday, May 21, 2011

منزله بتنجان.


المكونات

عدد باذنجانات علي حسب الافراد بس يكون باذنجان عرايس مش رومي انا عملت سته كل واحد اتنين

العصاج:

لحمه مفروم برضه علي حسب الكميه الي هتتعمل انا عملت نص كيلو
بصله كبيره مفرومه
بقدونس مفروم
معلتين زيت زتون

الصلصه

2كوب عصير طماطم
معلقة صلصه
بصله صغيره مفرومه

الطريقه:

نعمل العصاج بنشوح البصل في الزيت مش كتير ونضيف اللحمه المفرومه ونقلب لحد ماتستوي ونضيف البهارات والملح والفلفل وفي الاخر نضيف البقدونس

نعمل الباذنجان نغسله ونقشره مقلم سطر ابيض وواحد اسود
ونفتحه من النص ونشيل العرف الاخضر ونقليه في زيت قليل مش غزير لحد مايحمر شويه ونشيله ونصفيه علي ورق مطبخ

الصلصه

نشوح البصله في معلقة زيت زتون ونضيف الطماطم ونسيبها تستوي ونضيف الصلصه ونضيف الملح والفلفل والبهارات المرغوبه بس لازم الصلصه متكونش تقيله خالص يعني تكون ساءله وكتيره

اخر خطوه
نضع الصلصه في الصينيه
نحشي الباذنجان باللحمه المفرومه
نضعه فوق الصلصه
ونضع علي الوجه طماطم ولفل اخضر مقطع
نضعه في فرن حام لمده تلت ساعه ولحد مالوجه يتحمر ويقدم بالهنا والشفا

Cardamon & Orange

Cardamon & Orange Mehalabeya (Milk Budding)

Very rich yet light, such a combination of oriental favors you can't even imagine! It'll make you long for more :))


Ingredients

750 gm whole fat milk
500 ml cream
6 tbsp corn starch
200 gm sugar
2 pieces of cardamon
3 cloves
The zest of one orange
2 cinnamon sticks
1/2 tsp vanilla essence


Directions

Mix all ingredients and stir very well to resolve the sugar and starch before heating. Once all is resolved move to heat and whisk constantly. It will start thickening up bit by bit until it reaches a boil. Turn to a very low heat and cook for two more minutes. Remove from heat, poor through a fine strainer and let it cool just a bit. Start poring into your serving dishes and leave them aside to cool completely. Cardamon will give a green color but if it was pale you can boost it with some green food coloring. Leave it in the fridge for about 2 hours and then cover the top with pistachios before serving.

The perfect end to a perfect Indian feast! :)


Enjoy! :-)



مهلبية بالبرتقال والحبهان


المقادير

750 جم حليب كامل الدسم
500 جم كريمة
6 معالق كبيرة نشا
200 جرام سكر
2 عود قرفة خشب
2 حبة جبهان
بشر برتقاله كاملة
3 حبات قرنفل
1/2 معلقة صغيرة فانيليا


الطريقة

على البارد نخلط كل المكونات كويس عشان ندوب السكر والنشا، أول ما يدوبوا كويس نحط الخليط على النار مع التقليب المستمر بالمضرب، حيفضل يتقل شوية بشوية لحد ما يغلي نوطي النار خالص ونقلب كمان دقيقتين كده، نشيل من على النار ونصفي من كل التوابل ونسيبه يبرد دقايق، الحبهان حيعمل لون أخضر بس لو كان اللون فاتح ممكن تحسني بشوية ألوان أكل خضراء للشكل مش أكتر. نصب في كاسات التقديم ونسيبه يبرد خالص قبل ما ندخله الثلاجة ساعتين على الأقل، نرش الوش بفستق قبل التقديم، طعم هندي رائع مش حتشبعوا منه :)

Mandarin Ginger Roasted Chicken:


Indian Sambosa

Indian Sambosa: Simply divine and such a strong wonderful flavor

Thanks Assia and Carolina for the delicious recipe, it's far by all my favorite samosa dough eveeeeer :))))


Ingredients


For the Dough

2 cups flour
Pinch of salt
1 tsp baking powder
1 tsp paprika
2 tbsp oil
Water enough to form the dough


For the Stuffing

3 small potatoes
Green beans
Green onions, sliced
2 cloves of garlic
Some ginger, paprika, cumin, turmeric & dry coriander
Salt & pepper
2 tbsp oil


Directions

For the potato stuffing, peal your potatoes and boil them whole until they are well done and soft from inside out. Mash your potatoes and add all ingredients and let it cook for about 5 minutes on heat. Leave your stuffing to cool completely before using with the dough.
For the dough, mix all the dry ingredients together and then add the oil. Mix well and then start adding water gradually till the dough is forming into a ball and not at all sticky, the dough should be very soft and smooth and doesn't stick to your fingers at all. Roll the dough out thinly and cut into circles with a cutter. Fill in with your cooled stuffing and close tightly. Fry in hot oil just until golden and crisp. Best Samosa EVER :)

Enjoy! :-)


المقادير


لعمل العجينة

2 كوب دقيق
رشة ملح
معلقة صغيرة بابريكا
معلقة صغيرة بيكنج باودر
2 معلقة كبيرة زيت
ماء كافي لتجميع العجينة

لعمل الحشو

3 بطاطس صغيرة
بصل أخضر
بسله
فصين ثوم
بابريكا- كركم- كمون- جنزبيل- كسبرة ناشفة
ملح وفلفل أسود
2 معلقة كبيرة زيت


الطريقة

لعمل الحشو، نقشر البطاطس ونسلقها كامله كويس جداً، نهرس البطاطس كويس ونضيف كل المكونات، نخليها على النار 5 دقائق ونسيبها تبرد خالص

لعمل العجينة، نخلط كل المكونات الجافة وبعدين نود الزيت ونبدأ نزود المياه تدريجياً لمجر ما نجمع العجينه، عايزين العجينه تكون ناعمة جدأ ومش بتلزق في الإيد خالص، نفرد العجينة بالنشابة وبالقطاعة نقطعها دوائر، نحط الحشو في النص ونقفل الأطراف كويس، نقلي في زيت سخن لحد ما تاخد لون ذهبي وتبقى مقرمشة

Italian Orzo Pasta with Tomatoes

Italian Orzo Pasta with Tomatoes, Spinach & Olive Oil: Simply perfections! ♥


Ingredients

500 gm orzo pasta (lesan 3asfor)
400 gm frozen spinach (it's better to use fresh spinach for the crunch but I couldn't find any!)
3 big tomatoes, cubed
4 garlic cloves, chopped
1/4 cup olive oil
1/2 tsp paprika
1/2 tsp oregano
Salt & pepper
2 cups chicken or vegetable stock


Directions

Boil the pasta in water, salt & some olive oil. In another pan, heat the 1/4 cup olive oil with the garlic and once it starts heating up add your tomatoes. Once they have sauteed for 2-3 minutes add your spinach and then the pasta. Mix very well and season with all the spices, let it cook for about 5 minutes then add the chicken stock, cook for another 5 minutes and then serve hot, garnish with anything you like and you can grate some Parmesan cheese on top with some extra olive oil...best orzo eveeeeeeeeer :)))))))))


مكرونة أورزو بالسبانخ والطماطم والزيت زيتون


المقادير

500 جرام مكرونة أورزو أو لسان عصفور
400 جرام سبانخ مجمده وبفضل فريش مقطعة شرائح
3 طماطم كبار مقطعين مكعبات
4 فصوص ثوم مفروم
1/4 كوب زيت زيتون
1/2 معلقة صغيرة بابريكا
1/2 معلقة صغيرة أوريجانو
ملح وفلفل
2 كوب مرقة دجاج أو خضار


الطريقة

نسلق المكرونة في ماء مغلي وملح وشوية زيت زيتون، في حلة تانية نحط ربع كوب زيت الزيتون ومعاه الثوم نشوحة شوية، نزودالطماطم والسبانخ ونضيف عليهم المكرونة، المسلوقة، نتبل بكل التوابل ونسيبعم على النار شوية، نضيف المرقة ونسيبهم 5 دقائق على النار، نزين الوش بأي حاجة وممكن نبشر بارميزان على الوش

وبالهنا والشف

Hawaiian Chicken Casserole

Hawaiian Chicken Casserole: Tender chicken, smoked turkey, caramelized pineapples, spicy ginger and creamy bachemel, is there any chance this could go wrong?!!! ;-)))

Girls, I admit I never cooked with pineapples before but now that I have, I don't think I'll ever stop! :D
Its sweetness is the PERFECT complement to strong flavors and spices and you can not no fall in love with the taste! :)))))


Ingredients

1 kg boneless chicken breasts, cubes
1 1/2 cups smoked turkey, cubes
1 1/2 cups pineapples (fresh or canned), cubes
1/2 tsp paprika
1/2 tsp garlic powder
A pinch nutmeg
1 tsp grated fresh garlic
Salt & pepper
Oil & butter

For the Bechemel Sauce

1/4 cup flour
1/2 litter milk
1 cup cream'
1/4 tsp paprika
1/4 tsp garlic powder
Salt & pepper
Butter

Some cheddar cheese foe the top


Directions

Add oil and butter to your cooking pan and saute your chicken in it. Season with paprika, garlic powder, black pepper and the fresh ginger and leave it to cook completely. Half way through the cooking process add the pineapples and turkey. Remove the mixture from the cooking pan into your baking dish and in the same pan add 1 tpsp butter and when it melts add the flour and wisk it into the butter and the pan oils very well. Leave the flour for few minutes to cook out the starchy taste of it and then add your milk and spices. Whisk very well until your sauce is smooth and bring to a boil to help it thicken, add the cream and let it cook for a could more minutes and then remove from heat and poor all over your chicken mixture. Sprinkle some cheddar cheese (or any other cheese) on the top and enter the over to bake. Bake it on high heat just until the bachamel is golden brown and the cheese is bubbly.


دجاج هاواي


المقادير

كيلو صدور دجاج مخلية مكعبات
كوب ونص مكعبات رومي مدخن
كوب ونص مكعبات أناناس فريش أو معلب
1/2 معلقة صغيرة بابريكا
1/2 معلقه صغيرة بودرة ثوم
رشة جوزة الطيب
معلقة صغيرة جنزبيل فريش مبشور ناعم
زيت وزبده


لصوص البشاميل

1/4 كوب دقيق
1/2 لتر حليب
1 كوب كريمة
1/4 معلقة صغيرة بابريكا
1/4 معلقة صغيرة بودرة ثوم
ملح وفلفل
زبده


الطريقة

نشوح الفراخ في زبده وزيت ونتبلها بفلفل أسود وبودرة الثوم والبابريكا وجوزة الطيب والجنزبيل، في نص السوا نزود الأناناس والرومي المدخن ونسيبها تكمل سوا للآخر خالص، نشيل الفراخ من الصينبة ونحطها في طبق الخبز، في نفس الطاسه نزود شوية زبده وأما تسيح نزود الدقيق ونسيبه على النار يتشرب كل الدهون ويتحمر شوية عشان نشيل منه الطعم الني، نزود الحليب والتوابل وتخلط كويس بالمضرب عشان ميكلكعش، نسيبه يغلي ويتقل وساعتها نزود الكريمة ونسيبه على النار دقيقتين كمان، نشيل من على النار ونصب فوق الدجاج، نرش شوية جينة شيدر أو أي جينة تانية نحبها وندخله الفرن لمجرد إن الجبنه تسيح والباشاميل يبقى ذهبي

Rosemary Mashed Potatoes with Cheddar Cheese Stuffing:

Rosemary Mashed Potatoes with Cheddar Cheese Stuffing: Very fast and easy and I can't describe the melting cheddar layer in the middle! ;-)


6 big potatoes
1 1/2 cup whipping cream
1/2 cup milk
3 tbsp butter
1 tbsp rosemary
1 tsp garlic, finely chopped
1 magi cube
1/2 tsp paprika
Salt & pepper
1 1/2 cup grated yellow cheddar cheese


Directions

Peel you potatoes, cut into cubes and boil them until it's very soft. In a saucepan add the cream, milk, butter, garlic, rosemary, magi and all spices and leave them to simmer on very low heat. Once your potatoes have cooked drain them from water and return to heat add the hot cream mixture to it. Mash the potatoes with a potato masher until every thing is smooth and very well combined. Bring a shallow baking dish and add to it a layer of mashed potatoes. With your spoon try to make a hole in the middle and add your grated cheddar into this hole. Cover the cheese with the rest of the mashed potatoes and smooth the top adding just a little bit of oil to help it brown. Bake in high heat just until the cheese is fully melted and the top is golden brown.

Enjoy! :-)


بطاطس بوريه بالروزماري محشية جبنه شيدر


المقادير

6 بطاطس
1/2 1 كوب كريمة
1/2 كوب حليب
3 معلقة كبيرة زبده
1 معلقة كبيرة روزماري مقطع ناعم
1 معلقة صغيرة ثوم مفروم
مكعب ماجي
1/2 معلقة صغيرة بابريكا
ملح وفلفل
1/2 1 كوب جبنه شيدر مبشورة


الطريقة

نقشر البطاطس ونقطعها مكعبات ونسلقها لحد ما تبقى طريه جداً، على نار هادية نحط الكريمة والحليب والزبده والثوم والروزماري والماجي وكل التوابل ونسيبهم يسخنوا كويس، أول ما تستوي البطاطس نصفيها من المياه ونرجعها على النار، نزود عليها خليط الكريمة وبمهرسة البطاطس نهرس كويس جداً لحد ما البطاطس تكون ناعمة والخليط يتخلط كويس، في طبق خبز عميق نحط طبقه بطاطس ونعمل في النص زي حفرة نحط فيها الجبنة الشيدر وبباقي البطاطس نغطي الوش ونساويه، ندهنه بشويه زيت خفيف جداً عشان الوش يحمر

Vegetable Sheppard Pie

Vegetable Sheppard Pie: The creamiest sheppard pie you'll ever have, I promise! ;-)


Ingredients


For the Vegetables Mix

1/2 cup carrots cubed
1/2 cup green beans
1/2 cup white beans
1/2 cup snap beans
1/2 Corn
1 cup fresh mushrooms sliced
1 cup cornflower
2 onions cubed
3 garlic cloves, chopped
1/4 cup flour
1/2 liter chicken or vegetable stock
100 ml whipping cream
1 tsp oregano
1/2 tsp paprika
Pinch of nutmeg
Salt & pepper
Oil & butter


For the Potato Crust

6 potatoes peeled and cubed
100 ml whipping cream
3 chopped garlic cloves
Pinch of nutmeg
Salt & pepper
Cheddar and mozzarella cheese mixture
Butter


Directions

Add oil and butter to your pan and saute your onions, add the vegetables starting with the carrots then the green beans, the snap beans, the cornflower, the mushrooms, the corn and last the white beans. Season with all spices and when they cook add the flour and mix it will till the butter and oil soak it all. Add the chicken stock and bring the mixture to a boil so it'd thicken, add the cream and let it cook for 10 minutes, remove from heat and set aside.

For the potato crust, boil your potatoes in water until they're completely soft. Drain the potatoes from all water and return to the cooking pan adding the butter, cream, garlic and all spices. Smash the potatoes with a potato smasher very well until all mix very well.

Add the vegetables mixture to your baking dish and then cover it with the potato crust, sprinkle the top with the cheese mixture and small butter cubes and let it bake till it golden brown.


Enjoy! :-)


فطيرة الراعي بالخضروات


مقادير خلطة الخضروات

2 بصله مقطة مكعبات
1/2 كوب جزر مكعبات
1/2 كوب بسله
1/2 كوب فاصوليا
1/2 كوب ذرة
1/2 كوب فاصوليا بيضاء معلبه
كوب مشروم فريش
كوب قرنبيط مقطع وردات صغيرة
3 فصوص ثوم مفرومين
1/4 كوب دقيق
1/2 لتر مرقة خضروات أو دجاج
100 مللي كريمة
معلقة صغيرة أوريجانو
1/2 معلقة صغير بابريكا
رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود
زيت وزبده


مقادير طبقة البطاطس

6 بطاطس مقشرة ومقطعه مكعبات
100 مللي كريمة
3 فصوص ثوم مفروم
رشة جوزة الطيب
ملح وفلفل أسود
زبده
جبنه شيدر وموتزاريلا مخلوطين


الطريقة

لخلطة الخضروات نشوح البصل شوية وبعدين نبدأ نزود الخضروات اللي ياخد وقت أكتر الاول وآخر حاجة الفاصوليا البيضة، لما الخضروات تبقى تقريباً أستوت نزود الدقيق ونخلطه كويس لحد ما الزيت والزبده يتشربوه بعدين نضيف مرقة الخضار أو الدجاج ونسيب الخليط يغلي ويتقل، نزود الكريمة ونسيبه على النار 10 دقائق

لتحضير طبقة البطاطس نسلق البطاطس كويس ونصفيعا من المياه، نرجعها الحلة ونضيفلها الزبده والكريمة وكل التوابل ونهرسها بمهرسة البطاطاس كويس لحد ما كله يتخلط كويس

في طبق الخبز نحط خليط الخضروات ونغطيها بطبقة البطاطس، نرش الوش بالجبنه الشيدر والموتزاريلا وندخلهم الفرن لحد ما الوش يبقى بني ذهبي

Cordon Blue

Cordon Blue: Cheesy, smoky and amazingly tender :)


This recipe has been inspired by Nesreens's recipe, I used Nesreen's technique in making the roles with my own recipe, thanks a lot Nosa for always inspiring us :)


Ingredients


For the Chicken Marinate

1 kg whole boneless chicken breasts
The juice of 3 big onions
3 cloves of garlic chopped
1 tsp paprika
1/2 tsp chicken spices
Salt & pepper


For the Filling

Smoked turkey cuts (you can use salami also)
1 cup mozzarella cheese
1 cup cheddar cheese, shredded
1 tsp oregano


For the Crust

2 cups bread crumbs
1 tsp oregano
1 tsp paprika
1/4 tsp cinnamon
1/4 tsp black pepper
1/2 tsp salt
1 cup flour
3 eggs beaten and seasoned with salt & pepper


Directions

Flatten your chicken breasts with anything heavy to make it thin and have more surface to roll. Marinate in the onion juice adding all marinate ingredients in it and let it set 2 hour minimum up to over night.

For filling the chicken rolls, mix both cheeses and add the oregano to them. Spread the chicken breast and lay one turkey cut in it adding the cheese mixture in the middle and rolling very tightly. Roll the chicken again very tightly in foil and make sure you seal it very tight to prevent water from coming inside when you steam it. Take all chicken foil rolls and let them cook in boiling water until it's cooked half way or a little bet more just to make sure. Remove the rolls from water and let them cool completely, remove foil and leave them in the freezer for 30 minutes to loose any heat and firm up.

For crusting, prepare your work surface by adding the eggs to one plate, the flour to another and the bread crumbs to another and season them with the oregano, paprika, cinnamon, black pepper and salt. Dust the chicken with flour, dip in eggs, cover with bread crumbs very well, dip in eggs again and finally, cover with another layer of bread crumbs to make sure it's completely sealed for frying. Fry your chicken rolls in oil on low heat until the crust is all golden and crisp.


Enjoy! :-)


الكوردن بلو


مقادير تتبيلة الدجاج

كيلو صدور دجاج كامله مخليه من العضم
عصير 3 بصلات
3 فصوص ثوم مفرومين
معلقة صغيرة بابريكا
1/2 معلقه صغيرة توابل دجاج
ملح وفلفل أسود


مقادير الحشو

كوب جبنه موتزاريلا مبشور
كوب جبنه شيدر مبشورة
معلقة صغيرة أوريجانو
شرائح تركي مدخن أو سلامي


مقادير الكرست الخارجية

2 كوب بقسماط
معلقة صغيرة أوريجانو
معلقة صغيرة بابريكا
1/4 معلقة صغيرة قرفة
1/4 معلقة صغيرة فلفل أسود
1/2 معلقة ملح
كوب دقيق
3 بيضات مضروبين وعليهم ملح وفلفل أسود


الطريقة

بأي حاجة ثقيله نضرب صدور الدجاج عشان نخليها رفيعه ونفردها، نتبل الدجاج بعصير البصل وكل مكونات التتبيله، نسيب الدجاج منقوع في التتبيله ساعتين على الأقل لحد ليله لو ممكن

لحشو الصدور نخلط نوعين الجبنه مع الأوريجانو، نفرد صدر الدجاج ونفرد فوقه شريحة تركي مدخن وشوية خلطة جبنه، نلف كويس قوي وجامد وبعدين نلف تاني في روق فويل لفة ضيقة جداً ونبرم الأطراف كويس عشان المياة متتسربش في السلق، ناخد كل الرولز ونحطها تستوي تلات تربع سوا في مياه مغليه، لما نخلص السوا نشيل الرولز من المياه منسيبها تبرد خالص قبل ما نفتحها، أول ما تكون بردت نفتحها ونشيلها في الفريزر نص ساعة عشان تبرد خالص

نجهز البيض والدقيق والبقسماط (نضيف كل التوابل على البقسمط) نحط رولز الدجاج في الدقيق بعدين في البيض بعدين في البقسماط وبعدين بيض تاني وبعدين بقسماط تاني، نقلي الدجاج في الزيت على نار هادية جداً لحد ما يقرمش ولونه يبقى ذهبي

صفيحة بلحمه

المقادير:

نصف كغ من الطحين متعدد الإستعمالات
بيضة
كوب ماء
رشة ملح
زيت ذرة




الطريقة:


نعجن المقادير جيدا ثم نقطعها طابات و ننقعها بالزيت نصف ساعة

الحشوة:

ثلاث بصلات مفرومين ناعم
ربع كوب من الصنوبر المحمر
ربع كوب دبس رمان - ملعقة ملح - ملعقة سبع بهارات
نصف كغ من اللحمة المفرومة
ملعقتين من الزيت أو السمن
ربع باقة من البقدونس المفروم ناعم

الطريقة:

ندبل البصل بالزيت أو السمن ثم نضيف اللحمة و الملح و البهارات و نحرك حتى تستوي اللحمة
ثم نضيف الصنوبر و البقدونس و نقلب دقيقتين و نطفي النار و نضيف دبس الرمان ونقلب و تبرد


دهن الطاولة بالزيت
نرق كل طابة من العجين على الطاولة مع بل العجين بالزيت

ثم نضعها في صينية و نضعها في الفرن الحامي و شغال من فوق و تحت حتى تحمر